Back to my roots

bærekraft mote røtter stil tradisjon ull

Da jeg startet dette eventyret, var jeg mest opptatt av formgivning og det å uttrykke meg i tekstil. Jeg falt fort for strikk. Det er kanskje fordi det er en måte å skape sitt eget uttrykk fullt ut på. Vanligvis når du kjøper tekstil er mye av uttrykket allerede bestemt, og som du viderefører i ditt eget uttrykk. Men med strikk starter du med en trå, for så en til og en til. En maske, satt sammen med en annen, hvor du har uendelige variasjoner og muligheter. Som kunstner er det viktig for å ha kontroll på hele prosessen. Det er utviklingen, og produktutviklingen at magien for å oppnå noe unikt skjer. Det er den delen av prosessen jeg liker aller best. Der du kan oppnå fullstendig lykke når alt stemmer, men også total skuffelse de gangene det ikke blir sånn som jeg har sett det for meg i mitt hodet. For det er sånn det er, Et bilde i mitt hodet, som jeg prøver å skape til noe man kan ta og føle på og ha på seg. Det er derfor mange timer som ligger bak hvert plagg. Det er ikke laget for at du skal kjøpe det for så å gå lei å kaste det, det er laget for at du skal investere i det, og at det skal vare livet ut.

 

Det er arven fra min farmor og mor som har gitt meg interessen og respekten for tekstiler, klær og stil. Selv om mange nok tror at jeg bruker mye tid hver morgen på å nøye plukke ut det jeg skal ha på meg, opplever nok de fleste som møter meg å bli litt skuffet. Jeg går ikke kledd som en fashionista. Kanskje fordi jeg jobber med så mye farger og tekstiler at jeg trenger å være nøytral i hverdagen. Kun når jeg har “fri” og skal møte venner på middag eller på date med mannen min bruker jeg tid på å pynte meg. Det at jeg har en bevist tanke på hvem jeg er, og hvorfor jeg kler meg som jeg gjør, gjør at det er enkelt å ha en smal garderobe med plagg jeg trives i. 

 

Farmor var alltid velkledd, selv om hun ikke hadde penger. Hun levde i etterkrigstiden i en liten leilighet med mann og tre barn. Det er noe med den tiden. At kvinner med respekt for seg selv ikke gikk ut uten leppestift, og menn aldri ut uten hatt. De hadde en respekt for seg selv, om å se velstelte og respektable ut. Det er noe med den tiden jeg beundrer. Det handler om verdier. Det handler om å se forbi merke på plagget, men på plagget i seg selv. Hva slags materiale er det laget av, hvor god er passformen, og hvordan er sømmene. Så hvorfor har disse verdien blitt borte? Hvorfor leter vi ikke etter plagg med kvalitet eller holdbarhet når vi handler? Handler det om penger? 

 

Å konstant være ny, og å være i forkant, det er det mote handler om. For ca. 30 år siden skjedde det noe med handlemønsteret vårt. Vi ble introdusert for ett nytt forretningskonsept. Der produktene ikke var laget for å vare, men for at vi skulle forbruke. Vi fikk tilgang til billige klær som kopierte det vi så fra moteverden i Paris, London, Milano og New York. Og vi gikk amok. Uten tanke på konsekvenser, løp vi til butikkene og hamstret opp å fylte opp garderobene våre. Vi hadde alle råd fordi det var billig. Vi hadde plutselig mulighet til å være en del av det vi tidligere bare hadde beundret i motebladene. Vi kunne ikke tro hvor heldige vi var og hvilke smarte kjøp vi klarte å kapre til oss. Vi sluttet og si takk når noen ga oss komplementer på at det vi hadde var fint, men svarte stolt 49,90 fra den eller den billigkjeden. Som om vi var noen med nese for god butikk. Men alt har sin pris. Og alle våkner så smått opp etter festen. De fleste av oss med en litt skamfull følelse når vi ser at de fattigste i verden har betalt prisen vi ikke var villig til å betale. Jorden som generasjoner før oss har stelt og tatt vare på, er blitt rasert og utnyttet. Det er derfor vi må tilbake til røttene vår. Ta tilbake den integriteten og kunnskapen som våre foreldre og besteforeldre hadde. Vi må tilbake til deres verdier. Det er det som er nytt, innovativt og i forkant. Det er det som er klasse. Det som er stil. Og til syvende og sist er stil viktigere enn mote.


Older Post Newer Post