Samarbeidspartnere

Noe jeg virkelig er opptatt av er å produsere der de forskjellige dyrene har sin opprinnelse slik at jeg støtter lokal produksjon. Norge har en fantastiske ullfibre som er vannavstøtende og slitesterke. Det passer perfekt til ytterplagg, arbeidstøy og sportstøy. Det er også noen bønder som har mohairgeiter som er en mykere ull som passer godt til klær du kan ha rett på huden. Telespinn, Rauma og Hillesvåg er spesielle. De har tatt på seg den viktige oppgaven og drive lokale spinnerier med ull fra norske dyr, og kontrollerer hele prosessen selv. Dette er en industri det er viktig å bevare; mye av vår kulturarv ligger i den. Det er også den mest gjennomsiktige måten og produsere på, fordi man har full kontroll på hele verdikjeden. Man vet med sikkerhet hva slags ull som er brukt, hvilke fargestoffer og prosesser ullen har gjennomgått før den blir til garn. I tillegg til disse tre produsentene har jeg også brukt Sandnes Garn som har produsert garn i Norge siden 1888.

Jeg besøker alle steder jeg produserer, uansett om det er i Norge, Nepal eller Italia. Hvis jeg ikke sjekker fabrikkene eller underleverandørene mine, kan jeg ikke være sikker på at de driver etter min standard, som også er din standard og forventninger. Du skal føle deg trygg på at jeg gjør jobben min, sånn at du kan handle Nina Skarra med god samvittighet. Det betyr at jeg sporer alle ledd så godt som det er mulig. Det er ikke alltid det er mulig med 100% sporbarhet, spesielt på ull. Men da sørger jeg for at alle sertifiseringer er etter best mulige standard. Under kan du lese litt om de forskjellige samarbeidspartnerene min, og du kan trykke deg videre til deres sider om du ønsker det.

Telespinn i Telemark (www.telespinn.no) driver ett spinneri hvor de vasker, farger og spinner mohairgarn i flere tykkelser. Alt fra Fivrel som er er ett tråds garn til Pan som er ett tykt tre tråds garn. Marigarnet er mykt og som du kan ha rett på kroppen. Det blir også mykere når du vasker det. Jeg har brukt dette garnet i flere av plaggene i strikkeboken min, Nina Skarra Strikkebok, som kommer ut i februar 2017 på Cappelen Damm forlag. Jeg kommer til å bruke det til flere plagg på siden min her også fordi jeg har forelsket meg så i dette garnet – i Telemark, kvinnene på gården og gården i seg selv, at jeg sitter i leiligheten min Oslo og leter på Finn.no etter en forlatt fjellgård jeg kan pusse opp og flytte inn i. Det er noe med fjellet, fjordene og husdyr som gjør en lykkelig.  Selv om jeg er en typisk byjente, så er det i naturen jeg finner roen og inspirasjon. Telespinn - norsk ull

Telespinn gård i Telemark, www.telespinn.no - foto Nina Skarra

Hillesvåg Ullvarefabrikk, www.ull.no, er en annen produsent som bruker norsk ull og har lokalt spinneri på Vestlandet hvor de spinner etter norske tradisjoner. Familiebedriften har laget kvalitetsprodukter av ull i fire generasjoner. Garnet og ullen produseres etter god gammel metode av mennesker som har følelse for ullen og tråden. De over 100 år gamle maskinene er fremdeles i drift og deler av prosessen er fremdeles manuell. Det gjør at denne kvaliteten er ekstra god. Den norske ullen er fantastisk til yttertøy og sportstøy.

 

                 

Bildet hentet fra Hillsvåg Ullvarefabrikk sin hjemmeside - www.ull.no 

Rauma er ett norsk spinneri, som har spunnet garn siden 1927 etter norske tradisjoner. www.raumaull.no. De gjør hele prosessen fra ull til produkt. De har i tillegg til norsk ull, importert Alpakka fra Peru. Den er helt fantastisk luftig, og jeg har i strikkeboken brukt den til en lun vintergenser. Det er som å ha på seg varm luft!

 

          Rauma Ullvarefabrikk

Rauma Ullvarefabrikk - www.raumaull.no 

 

Sandnes garn, www.sandnesgarn.no, som opprinnelig het Sandnes Uldvarefabrikk har produsert garn i Norge siden 1888. De har mange varianter av merinoull, silke, alpakka og ren ull. Jeg har falt veldig for silk mohair og har strikket opp en baggy genser i jordbærrød farge som er myk nok til å ha rett på huden. Du finner oppskrift og garnpakke i nettutikken min. Den kommer i fler farger, har deilig stor hals i perlestrikk og er stor og romslig uten at den er formløs. I strikkeboken fra Cappelen Damm, Nina Skarra strikkebok, er det flere godbiter fra Sandnes som teststrikkerne som strikket prøver for oss i sommer har bestilt oppskrift og garn på for å strikke opp til vinteren. 

 

 


Older Post