Telespinn - norsk garn

ninaskarra norsk telespinn tradisjon ull

Norsk ull - småskalaleverandører 

Vi er heldige som bor i ett land hvor vi har en kultur for å bruke ull. Det er et av de beste fibrene, både når det kommer til komfort, funksjonalitet og design. Det holder på varmen selv når det er fuktig, og heng det ut til lufting innimellom, så fjerner det all lukt og du trenger ikke å vaske så ofte. Legg det inn i skapet isteden for å la det henge, da drar ikke genseren seg og du bevarer fasongen i plagget. Når plagget ikke lenger holder stand kan det resirkuleres, og er helt nedbrytbart. 

Det finnes utallige kvaliteter. Og det er ikke bare ull fra sau som har disse fantastiske egenskapene, men også ull fra alpakka, geit og lama. Alle de forskjellige dyrene og rasene har sine spesielle kvaliteter. Noen passer best til ytterplagg, noen tykke gensere og sokker til ruskevær, andre passer best til myke gensere, undertøy eller luftige plagg til lange sommerkvelder.

                                

Siden jeg brenner for lokal produksjon og viktigheten med å bevare norsk kulturlandskap har jeg valgt å bruke norske garnprodusenter i denne boken. Kulturlandskapet er et symbol på det bærekraftige jordbruket, der husdyrene har nøkkelrollen i forvaltningen av utmarka, og for at den ikke gror igjen og blir til krattskog som fortrenger dyrearter som i årtier har vært avhengig av denne type landskap for å overleve. Forvaltning av kulturlandskapet handler også om å gjøre Norges natur tilgjengelig for folk. Gjennom å vedlikeholde en infrastruktur og en tilstedeværelse over hele landet.

Det har vært gøy å bli kjent med og teste ut utallige typer garn, og jeg har landet på en håndfull - Sandnes garn, Rauma, Hillesvåg, og Telespinn. 

 

Telespinn, var jeg så heldig å få besøke, og jeg ble så forelsket i gården i Telemark at jeg fikk lyst til å flytte ned og skaffe meg både fjellgård og geiter. De har ett fantastisk spenn i farger og har for det meste mohair fra geiter i Norge. Kvaliteten blir mykere etter vask og bruk, og vi har valgt å strikke opp vår spesielle vevde teknikk i garnet fra Telespinn i tillegg til flere andre plagg.

             

«Telespinn har sitt utspring i verdiskapingskjeda; frå “jord til produkt”. Vi ynskjer å ta naturressursane i bruk, oppretthalde husdyrproduksjon som næring og halde kulturlandskapet i hevd. Kulturlandskap omfattar alt landskap der menneske har påverka og utnytta ressursane. Såleis er kulturlandskap forma gjennom eit samspel mellom natur og kultur frå istid til notid.» Fra nettsiden til www.telespinn.no

 

I mye av ullindustrien idag er det ingen sikker sporing gjennom hele kjeden fra sau til forbruker, bortsett fra hos små lokale produsenter som klipper, karder, vasker, farger og spinner ullen selv. Store produsenter av garn som kjøper ull fra utlandet har ikke 100 % gjennomsiktighet eller kontroll i hele kjeden sin. Så fort ulla fraktes fra bonden og over fra et produksjonssystem til et annet, er det ingen garanti for at den ikke blir byttet, eller tilført noe som ikke dokumenteres. Derfor er det vanskelig og vite hva garnet egentlig inneholder til slutt. Mange produsenter som driver i stor skala og kommersielt, kjøper inn store partier fra utlandet. Prisen blir derfor mye rimeligere enn lokale produsenter fra Norge. Det er helt nødvendig når man driver kommersielt, og man trenger mangfold. Det som er viktig for oss forbrukere er at vi ikke sammenligner eller måler priser mellom kommersielle produsenter og små lokale produsenter. De som driver lokalt må få anerkjennelse for at det er en langt mer


Newer Post