Oppbevaring og vask av dine ullplagg

Ta vare på klærne dine, gjenbruk og bærekraft

Noe av det jeg virkelig er opptatt av, og som er grunntanken i mitt virke, er hvordan vi kan forlenge levetiden på forbruksvarer. Valg av ”råvare” er viktig og av avgjørende betydning i denne sammenheng. Produkter laget av ull har lang levetid og er miljøeffektive. Passer du godt på det forlenger du produktets levetid og minsker miljøbelastningen.

Når du har strikket deg ett ullplagg er noe av det viktigste som gjenstår hvordan du tar vare på det slik at det ikke blir ødelagt.

Oppbevaring

Det handler om vask og oppbevaring. La oss ta oppbevaring først. Strikkede plagg skal ligge i skapet ditt. Hvis de henger vil de dra seg og miste formen. Om ett ullplagg er tungt og drar seg kan du steame plagget slik at det trekker seg sammen igjen. Ullplagget krymper ikke, det kryper bare tilbake i sin originale form. 

                   

Vask

Plagget trenger som hovedregel kun og luftes for å få bort vond lukt som svette, røyk eller matos som ofte setter seg ved bruk. Ullplagg har en fordel ved at det blir rent ved vask på lav temperatur, og det bør som sagt heller ikke vaskes for ofte. Ull har også den egenskapen at det har en god motstand mot smuss. Skulle du være uheldig og få en flekk kan denne lett vaskes med en flekkfjerner, eller ved å forsiktig gni på flekken under rennende vann.

Alt garn er merket med en vaskeanvisning. Denne er det viktig å følge fordi hvert ullprodukt har forskjellig egenskaper, og derfor må behandles forskjellig. Noe ull tåler ikke maskinvask, andre typer tåler det fint. 

Ullprogrammer på vaskemaskiner i dag er mye bedre enn for 10-15 år siden. Er garnet merket med at det tåler håndvask på maskin eller vask på ullprogram bør det gå fint. Hvis du har strikket plagget selv, kan det være lurt og strikke opp en testlapp på 10x10 cm og vaske denne i maskin som vist på vaskeanvisningen for å teste det. Da ser du selv hvordan ullen og garnet reagerer.

                                  Vaskeanvisning ull Sandnes Dale Rauma

Mine råd til deg er derfor:

  1. Vask kun plagget hvis det virkelig trengs. Følg vaskeanvisningen og test med en prøvelapp i maskinen først for å se om vaskeanvisningen stemmer overens med vaskeprogrammet på din vaskemaskin.
  2. Ikke sentrifuger. Klem heller vannet ut av plagget skånsomt mellom to håndklær og legg det flatt på gulvet for å tørke. Det finnes også noen smarte tørkenett som løfter plagget litt opp fra gulvet.
  3. Bruk en skånsom såpe egnet for ullvask.