Samarbeidspartnere

Norge er en stolt nasjon med lange tradisjoner med bruk av ull. I Vikingtiden ble ull brukt både som tekstil til klær og til seil på Vikingskipene som seilte over til Europa, Grønnland, Amerika, og Sør Europa. Det er et utrolig slite sterkt fiber som tåler vann, vind og skitt. Det unike med ull er at det holder godt på varmen selv om det blir vått, det puster og frastøter skitt. Det setter seg heller ikke lukt i det, så et strikket plagg som feks en Mariusgenser eller annet plagg til bruk på fjellet eller på sjøen, trenger man nesten ikke vaske i det hele tatt. 

Ull finnes i mange varianter. Derfor kan man bruke ull til mange typer plagg. Ytterplagg, sportsplagg, arbeidstøy, innegensere, koseplagg, fintøy og undertøy. Det er utrolig mange forskjellige sauer og andre dyr som lama, mohairgeiter, aashmeregeiter, kamel, alpakka og yak som brukes. Noe jeg er opptatt av er å produsere der de forskjellige dyrene har sin opprinnelse slik at jeg støtter lokal produksjon. Norge har en fantastiske ullfibre som er vannavstøtende og slitesterke. Det passer perfekt til ytterplagg, arbeidstøy og sportstøy. Det er også noen bønder som har mohairgeiter som er en mykere ull som passer godt til klær du kan ha rett på huden. Telespinn i Telemark (www.telespinn.no) driver ett spinneri hvor de vasker, farger og spinner mohairgarn i flere tykkelser. Alt fra Fivrel som er er ett tråds garn til Pan som er ett tykt tre tråds garn. Marigarnet er mykt og som du kan ha rett på kroppen. Det blir også mykere når du vasker det. Jeg har brukt dette garnet i flere av plaggene i strikkeboken min, Nina Skarra Strikkebok, som kommer ut i februar 2017 på Cappelen Damm forlag. Jeg kommer til å bruke det til flere plagg på siden min her også fordi jeg har forelsket meg så i dette garnet – i Telemark, kvinnene på gården og gården i seg selv, at jeg sitter i leiligheten min Oslo og leter på Finn.no etter en forlatt fjellgård jeg kan pusse opp og flytte inn i. Det er noe med fjellet, fjordene og husdyr som gjør en lykkelig.  Selv om jeg er en typisk byjente, så er det i naturen jeg finner roen og inspirasjon.

                     Telespinn - norsk ull                        
Telespinn gård i Telemark, www.telespinn.no - foto Nina Skarra

Hillesvåg Ullvarefabrikk, www.ull.no, er en annen produsent som bruker norsk ull og har lokalt spinneri på Vestlandet hvor de spinner etter norske tradisjoner. Familiebedriften har laget kvalitetsprodukter av ull i fire generasjoner. Garnet og ullen produseres etter god gammel metode av mennesker som har følelse for ullen og tråden. De over 100 år gamle maskinene er fremdeles i drift og deler av prosessen er fremdeles manuell. Det gjør at denne kvaliteten er ekstra god. Den norske ullen er fantastisk til yttertøy og sportstøy. ”Surf and ski”-kolleksjonen som kommer på nettsiden i februar er fra garnet til Hillesvåg. Den er det bare å glede seg til. Der vil det være både til herre og dame. Urban kolleksjonen som ligger ute på nettsiden nå er med lue og sokker er fra Hillesvåg. Garnet på disse produktene er Hifa superwash som er en merino superwash. Den er utrolig myk og kan vaskes i maskin på ullprogram. Det er viktig fordi lue og sokker fort kan bli møkkete og trenger en runde i maskinen oftere enn feks en tykk genser. 

 

                         
Bildet hentet fra Hillsvåg Ullvarefabrikk sin hjemmeside - www.ull.no 

 

Sandnes garn, www.sandnesgarn.no, som opprinnelig het Sandnes Uldvarefabrikk har produsert garn i Norge siden 1888. De har mange varianter av merinoull, silke, alpakka og ren ull. Jeg har falt veldig for Alpakka silk og har strikket opp en baggy genser i jordbærrød farge som er myk nok til å ha rett på huden. Du finner oppskrift og strikkepakke i Strikkelabratoriet vårt. Den kommer i fler farger, har deilig stor hals i perlestrikk og er stor og romslig uten at den er formløs. I strikkeboken fra Cappelen Damm, Nina Skarra strikkebok, er det flere godbiter fra Sandnes som teststrikkerne som strikket prøver for oss i sommer har bestilt oppskrift og garn på for å strikke opp til vinteren. 

Rauma er ett norsk spinneri, som har spunnet garn siden 1927 etter norske tradisjoner. www.raumaull.no. De gjør hele prosessen fra ull til produkt. De har i tillegg til norsk ull, importert Alpakka fra Peru. Den er fantastisk luftig og jeg har brukt den til genseren Snø som ligger på Strikkelaboratoriet. Det er som å ha på seg varm luft. Passer perfekt til bybruk.

Jeg besøker alle steder jeg produserer, uansett om det er i Norge, Nepal eller Italia. Hvis jeg ikke sjekker fabrikkene eller underleverandørene mine, kan jeg ikke være sikker på at de driver etter min standard, som også er din standard og forventninger. Du skal føle deg trygg på at jeg gjør jobben min, sånn at du kan handle Nina Skarra med god samvittighet. Det betyr at jeg sporer alle ledd så godt som det er mulig. Det er ikke alltid det er mulig med 100% sporbarhet, spesielt på ull. Men da sørger jeg for at alle sertifiseringer er etter best mulige standard.